Ιός HPV: μήπως τον έχετε και δεν το ξέρετε;

Όταν κάποια πάθηση σχετίζονται με τη σεξουαλική μας ζωή αποτελεί θέμα ταμπού, και ντρεπόμαστε να τη συζητήσουμε ακόμη και με τους πιο στενούς μας φίλους ή διστάζουμε να επισκεφτούμε έναν ειδικό. Έτσι εκτιθέμεθα σε μια σειρά κινδύνων. Αυτό συμβαίνει με τον πιο... διαδεδομένο, σεξουαλικά μεταδιδόμενο ιό, γνωστό και ως ιός των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων. Προσβάλλει συνήθως άτομα νεαρής ηλικίας, ενώ η διάδοση του ιού είναι τόσο ραγδαία ώστε η πιθανότητα να προσβληθεί από τη λοίμωξη ένα σεξουαλικώς ενεργό άτομο μέχρι την ηλικία των 30 ετών είναι 10-30%. Tι είναι ο ιός HPV:

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), είναι ένας σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός, ο οποίος συνήθως βρίσκεται στο γεννητικό σύστημα και προκαλεί βλάβες σε άνδρες και γυναίκες. Θεωρείται ότι αποτελεί την αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αν και δεν θα αναπτύξουν καρκίνο όλες οι γυναίκες που έχουν προσβληθεί από λοίμωξη HPV. Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι ιών HPV, 40 από αυτούς μπορούν να προσβάλλουν τα γεννητικά όργανα. Οι τύποι αυτοί κατηγοριοποιούνται σε χαμηλού ή υψηλού κινδύνου. Οι χαμηλού κινδύνου HPV (συνήθως ο τύπος HPV-6 και ο HPV-11) μπορεί να προκαλέσουν τα οξυτενή κονδυλώματα.Οι υψηλού κινδύνου ιοί HPV (16, 18, 31, 33, κ.α) στις γυναίκες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου, του αιδοίου, του κόλπου του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα. Στους άνδρες μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του πρωκτού, του πέους και του στοματοφάρυγγα. Πώς μεταδίδεται:

Με το σεξ, από επαφή δέρμα με δέρμα (γεννητικά όργανα και περιγεννητική περιοχή) ακόμα κι αν δεν υπάρξει ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή. Η μετάδοση από μητέρα σε παιδί κατά τον τοκετό θεωρείται σπάνια αλλά εάν μία γυναίκα έχει HPV συστήνεται καισαρική τομή. Πώς γίνεται η διάγνωση:

Με ένα τεστ Παπανικολάου το οποίο μπορεί να αναγνωρίσει αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας και να βοηθήσει στην ταχύτερη αντιμετώπισή τους. Πώς προλαμβάνεται:

Υπάρχουν εμβόλια που μπορούν να προστατεύσουν από κάποιους τύπους ιών. Το ένα εμβόλιο προστατεύει από τα στελέχη 16 και 18 που προκαλούν τους περισσότερους καρκίνους του τραχήλου και το άλλο προστατεύει επιπλέον και από τα στελέχη 6 και 11 που προκαλούν τις περισσότερες περιπτώσεις οξυτενών κονδυλωμάτων. Αυτά τα εμβόλια προετοιμάζουν το αμυντικό σύστημα της γυναίκας να εξουδετερώσει τα συγκεκριμένα στελέχη ιών σε μία ενδεχόμενη μόλυνση με αυτούς. Ο εμβολιασμός συνίσταται για τις έφηβες στα 12 – 13 έτη, αλλά μπορεί να γίνει και σε μεγαλύτερη ηλικία, ενώ δεν προστατεύει από υπάρχουσα λοίμωξη από HPV ιό και από όλα τα στελέχη των HPV ιών. Πώς θεραπεύεται:

Καθώς ο HPV είναι ιός και όχι μικρόβιο δεν θεραπεύεται ο ιός αλλά αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα. Ανάλογα την επέκταση του προβλήματος αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή για επάλειψη τοπικά, με καυτηρίαση, κρυοπηξία ή, αν τα κονδυλώματα είναι μεγάλα, με χειρουργική αφαίρεση. Όμως έχετε υπόψη σας ότι δεν θεραπεύεστε ποτέ από τον ιό και μένετε φορείς δια βίου. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε καλή κατάσταση τον κρατά υπό έλεγχο. Αν όμως καταπέσει (π.χ. λόγω κάποιας ίωσης, αυξημένου στρες κ.λπ.), τα κονδυλώματα μπορεί να ξαναβγούν, όπως συμβαίνει και με άλλους ιούς (π.χ. έρπητας). Τι πρέπει να ξέρετε για τον ιό Είναι συχνός:

Η λοίμωξη HPV είναι πάρα πολύ συχνή και οι περισσότεροι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι θα μολυνθούν από HPV σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Δεν εμφανίζει πάντα συμπτώματα: Ο ιός μπορεί να υπάρχει στον οργανισμό σας για χρόνια πριν εμφανίσει συμπτώματα ή διαγνωστεί. Επομένως δεν μπορείτε να εντοπίσετε από πού τον κολλήσατε. Η επιμόλυνση είναι δυνατή, και μπορεί να αφορά άλλους τύπους του ίδιου ιού. Το μυστικό Η χρήση προφυλακτικού παρέχει κάποια προστασία αλλά όχι απόλυτη, επειδή δεν καλύπτει όλη την περιγεννητική περιοχή. Παρόλα αυτά, η χρήση του μπορεί να σας προφυλάξει από πολλά άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα γι’ αυτό είναι απαραίτητη. Επίσης, όλες οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν τέστ-Παπ κάθε χρόνο και να μην το αμελούν

Via



Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Lifestyle

[Lifestyle][twocolumns]

More News

[Tv-News-Περίεργα-Αστεία-Video-fail-Photos-Jokes-Health][twocolumns]

Υγεία Ομορφιά Διατροφή

[Υγεία Ομορφιά Διατροφή][bsummary]