Γυναίκες προφήτες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

γυναίκα που είχε προφητικό χάρισμα το οποίο εκδηλωνόταν αυθόρμητα

Η λέξη Σίβυλλα στην αρχαιότητα συμβόλιζε τη γυναίκα που διέθετε την ικανότητα να μαντεύει, όχι όμως με τον τρόπο που το έκανε για παράδειγμα η Πυθία στο Μαντείο των Δελφών η οποία καλούνταν να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις.

Η Σίβυλλα, ήταν η γυναίκα που είχε προφητικό χάρισμα το οποίο εκδηλωνόταν αυθόρμητα, όταν βρισκόταν σε έκσταση. Για τη Σίβυλλα, υπήρχε η παραδοχή πως το προφητικό χάρισμα το είχε εκ γενετής και πώς ήταν κάτι ανάμεσα σε θνητή και θεότητα. Δεν ήταν αθάνατη, όμως η διάρκεια ζωής της ξεπερνούσε κατά πολύ

το μέσο όρο ζωής του ανθρώπου.

Για τη Σίβυλλα ως μία μόνο μορφή, και όχι ως σύνολο πολλών γυναικών, έκαναν λόγο για πρώτη φορά ο Ηράκλειτος, στη συνέχεια ο Ευριπίδης και ο Πλάτων. Ο Αριστοτέλης ήταν ο πρώτος που έκανε λόγο για παραπάνω της μίας, χρησιμοποιώντας τη λέξη Σίβυλλες. Οι μετά τον Αριστοτέλη πηγές αναφέρουν τρεις, 4 ή και 10 Σίβυλλες. Σύμφωνα με αρχαίους θρύλους, υπήρξαν συνολικά 12 Σίβυλλες σε όλη την αρχαιότητα, με πιο διάσημες τις :

Η Ιδαία Σίβυλλα ή Σίβυλλα της Μαρπησσού ή Ελλησποντία

Η Σαμία Σίβυλλα

Η Ερυθραία Σίβυλλα, η Ηροφίλη

Η Δελφική Σίβυλλα

Η Κυμαία Σίβυλλα, η Δημώ ή Δημοφίλη

Κατά την Παλαιά Διαθήκη, η λέξη προφήτης δηλώνει εκείνον που διακηρύττει ή αναγγέλλει. Οι προφήτες έζησαν στους χρόνους της Παλαιάς Διαθήκης και θεωρείται ότι μετέφεραν το θέλημα του Θεού στους ανθρώπους και προετοίμαζαν τον λαό για τον ερχομό του Μεσσία. Η Μαριάμ είναι η πρώτη γυναίκα που προσδιορίζεται ως προφήτισσα στην Αγία Γραφή. Προφανώς ο Θεός μετέδωσε κάποιο άγγελμα ή αγγέλματα μέσω αυτής, ίσως σε θεόπνευστη υμνωδία. (Εξ 15:20, 21). Ο Ησαΐας αναφέρεται στη σύζυγό του ως “την προφήτισσα”. (Ησ 8:3) Αν και μερικοί σχολιαστές πιθανολογούν ότι αυτή χαρακτηρίζεται έτσι επειδή απλώς ήταν παντρεμένη με προφήτη, η εικασία τους δεν έχει Βιβλική υποστήριξη. Στα πιο πρόσφατα χρόνια, η «προφήτισσα» Βάνγκα στη γείτονα μας χώρα Βουλγαρία, αποτελεί μία μορφή, που ανέκαθεν κινούσε το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών του μεταφυσικού. Είναι σίγουρα ο πλέον φημισμένος σύγχρονος άνθρωπος στη γειτονική χώρα σχετικά με τις μαντικές της ικανότητες, κάτι αντίστοιχο δηλ. με τον γέροντα Παΐσιο στην Ελλάδα. Γεννήθηκε το 1911 και

πέθανε στα 85 της, στις 11 Αυγούστου του 1996. Το χάρισμα της ήταν ως επί το πλείστον η πρόβλεψη διαφόρων καταστάσεων και φαινομένων καθώς και γεγονότα από τους τομείς της παρασκηνιακής πολιτικής και των διεθνών σχέσεων. Όταν είχε ξεσπάσει ο Ψυχρός Πόλεμος και τα κράτη των Βαλκανίων είχαν χωριστεί σε χώρες επιρροής των μεγάλων δυνάμενων, η ίδια είχε πει πως μελλοντικά οι χώρες αυτές θα βρεθούν κάτω από την ίδια σκέπη, όπως σήμερα τα διάφορα σχέδια των υπερδυνάμεων για δημιουργία «συνομοσπονδιών» και άλλων υπερεθνικών σχημάτων στην περιοχή. Η Ταμάρα Γκλόμπα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ως προφήτισσα της μεταφυσικής στη Ρωσία, παρόλο που η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν τη δέχεται. Οι Ρωσικές Αρχές αναζητούν τις «πηγές» των πληροφοριών της, που θεωρούνται αρκετές φορές ως αξιόλογες. Για το 2014 προέβλεψε πως θα συμβούν πολλά καλά στον κόσμο, μεταξύ αυτών και ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος.

mylady

Via



Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Lifestyle

[Lifestyle][twocolumns]

More News

[Tv-News-Περίεργα-Αστεία-Video-fail-Photos-Jokes-Health][twocolumns]

Υγεία Ομορφιά Διατροφή

[Υγεία Ομορφιά Διατροφή][bsummary]