Τι δεν ξέρουμε για το ιρλανδέζικο ουίσκι;

Τα πατροπαράδοτα αποστακτήρια του ουίσκι είναι συνυφασμένα με τη Σκοτία. Πώς να αποτινάξεις άλλωστε τον όρο «Scotch»;

Παρόλα αυτά, εξαιρετικό ουισκάκι φτιάχνεται και στην Ιρλανδία και μάλιστα η χώρα μπορεί να περηφανεύεται για μια από τις παλιότερες παραδόσεις στην παραγωγή ουίσκι, με μητρώα που πάνε πίσω στο 1500 μ.Χ. Στις μέρες μας βέβαια το ιρλανδέζικο ουίσκι έχει επισκιαστεί καθοριστικά από το σκοτσέζικο αντίστοιχο, η Ιρλανδία ωστόσο δεν καταθέτει εύκολα τα όπλα.

Να και 5 πράγματα που ενδεχομένως δεν γνωρίζουμε για το ιρλανδέζικο νέκταρ... Νο 1 - Το λένε Irish Whiskey, με «e» Η βασική διαφορά στα ουίσκι των δύο χωρών είναι ότι το ιρλανδέζικο παράγεται κυρίως από κριθάρι. Η χρήση του κριθαριού έχει ως άμεσο αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να απελευθερώνει στον ουρανίσκο πιο φυσικά αρώματα από το σκοτσέζικο «καπνιστό». Αυτά για το single malt whiskey, γιατί η Ιρλανδία διαθέτει επίσης μακρά παράδοση και στο blended, στο οποίο χρησιμοποιούν ακόμα και καλαμπόκι.

Στο όνομα τώρα, τα αποστακτήρια της Ιρλανδίας ονομάζουν το ουίσκι «whiskey» (όπως και στην Αμερική), ενώ οι Σκοτσέζοι προτιμούν το «whisky» (όπως κι οι Καναδοί και οι Γιαπωνέζοι). Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση γιατί συμβαίνει αυτό, ο μύθος ωστόσο λέει ότι η προσθήκη του «e» έγινε από ιρλανδούς οινοπνευματοποιούς στα τέλη του 19ου αιώνα για να διαφοροποιήσουν ακριβώς το εξαιρετικό ουίσκι τους από το κατώτερο σκοτσέζικο... Νο 2 - Η Ιρλανδία διαθέτει το παλιότερο -νόμιμο- αποστακτήριο του κόσμου Η πρώτη επίσημη εμπορική άδεια για την απόσταξη ουίσκι δόθηκε από τον βασιλιά James I της Αγγλίας το 1608. Η άδεια παραχωρήθηκε στη μικρή πόλη... Bushmills και στον τοπικό οινοπνευματοποιό Sir Thomas Phillips. Το αποστακτήριο μάλιστα υπάρχει ακόμα και συνεχίζει να φτιάχνει εξαιρετικής ποιότητας ουίσκι, το γνωστό μας... Old Bushmills Distillery στη Βόρεια Ιρλανδία! Νο 3 - Τα περισσότερα ιρλανδέζικα ουίσκι είναι τριπλής απόσταξης Εκεί που οι Σκοτσέζοι χρησιμοποιούν τη διπλή απόσταξη, οι Ιρλανδοί απαντούν με τριπλή! Τι κάνει η απόσταξη; Αφαιρεί περιττές προσμίξεις από το ουισκάκι και αφήνει το τελικό προϊόν καθαρότερο, διαυγέστερο και με απαλότερη γεύση στον ουρανίσκο. Κι ενώ υπάρχουν μια χούφτα σκοτσέζικα αποστακτήρια που χρησιμοποιούν τη μέθοδο της τριπλής απόσταξης, η διαδικασία είναι συνυφασμένη με το ιρλανδέζικο ουίσκι... Νο 4 - Οι μοναχοί έφεραν το ουίσκι στην Ιρλανδία (και τη Σκοτία;) Το ιρλανδέζικο ουίσκι αναζητεί τις ρίζες του στην άφιξη των μοναστικών ταγμάτων, αμέσως μετά την αναχώρηση των Ρωμαίων. Οι μοναχοί χρησιμοποιούσαν το απόσταγμα για θεραπευτικούς σκοπούς και υπάρχουν μάλιστα πειστήρια ότι η τέχνη της απόσταξης βυνοποιημένου κριθαριού μεταφέρθηκε από την Ιρλανδία στη Σκοτία. Οι Σκοτσέζοι βέβαια δεν πρόκειται να το παραδεχθούν αυτό ποτέ... Νο 5 - Το νερό είναι απαραίτητο για να απολαύσεις τη μοναδικότητα του ιρλανδέζικου ουίσκι Για να φέρει το τιμημένο όνομα «Irish Whiskey», το ουίσκι πρέπει να παράγεται αποκλειστικά από ντόπια σιτηρά και να αποθηκεύεται σε ξύλινα βαρέλια για τουλάχιστον τρία χρόνια. Και για να απελευθερωθούν όλα τα αρώματα του ιρλανδέζικου νέκταρ, μια σταγόνα νερού είναι απαραίτητη: έτσι μόνο θα αποκαλυφθεί η ελαφριά, καθαρή και φρουτώδης γεύση του, που είναι ταυτόχρονα και σήμα-κατατεθέν της ιρλανδέζικης παραγωγής...

Via



Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Lifestyle

[Lifestyle][twocolumns]

More News

[Tv-News-Περίεργα-Αστεία-Video-fail-Photos-Jokes-Health][twocolumns]

Υγεία Ομορφιά Διατροφή

[Υγεία Ομορφιά Διατροφή][bsummary]