"ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οδικό χάρτη» για τη χρεοκοπία της Ελλάδας μετά την αδυναμία πληρωμής του ΔΝΤ, συνέταξε το Ταμείο δείχνοντας τον δρόμο για το τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής... 1 Τι θα ήθελε να δει το ΔΝΤ να συμβαίνει για να λυθεί η κατάσταση;

Προτεραιότητα του ΔΝΤ παραμένει η βοήθεια του ελληνικού λαού σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης. Τα στελέχη του ΔΝΤ πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό είναι μέσω μίας ισορροπημένης προσέγγισης που ανέλυσε σε πρόσφατο κείμενό του ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, με την Ελλάδα να κάνει βήματα για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας να παρέχουν περαιτέρω χρηματοδότηση και ελάφρυνση χρέους.

2 Τι θα συμβεί στην Ελλάδα επειδή απέτυχε να πληρώσει μία δόση πριν λήξει;

Η άμεση συνέπεια είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να λάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, υπό την υφιστάμενη εκτεταμένη ρύθμιση και το Ταμείο δεν θα εγκρίνει νέα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα μέχρι να τακτοποιήσει τις καθυστερούμενες οφειλές. Αυτή είναι μία τυπική διαδικασία όταν ένα μέλος αποτυγχάνει να αποπληρώσει το ΔΝΤ. Η Ελλάδα παραμένει μέλος του Ταμείου, με δικαίωμα ψήφου και εκπροσώπησης στο διοικητικό συμβούλιο. Ο ετήσιος έλεγχος του ΔΝΤ για την οικονομία μίας χώρας-μέλους συνεχίζει να αποτελεί υποχρέωση.

3 Υπάρχει περίοδος χάριτος;

Δεν υπάρχει καμία περίοδος χάριτος. Όταν μία χώρα-μέλος αποτυγχάνει να πληρώσει τις υποχρεώσεις του μέχρι την προθεσμία, είναι εκπρόθεσμο. Υπό τις διαδικασίες του ΔΝΤ, ο γενικός διευθυντής ενημερώνει το διοικητικό συμβούλιο για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Δεδομένου του υψηλού προφίλ του ελληνικού προγράμματος, η γενική διευθύντρια ενημέρωσε το συμβούλιο αμέσως.

4 Μπορεί να αναβληθεί μία πληρωμή;

Μία χώρα μέλος μπορεί να ζητήσει αναβολή. Το ΔΝΤ δεν επεκτείνει τους όρους πληρωμής, ως θέμα της μακροχρόνιας πολιτικής. Στόχος μας είναι να δουλέψουμε με μία χώρα για να λύσουμε τα προβλήματά της. Πάνω από πριν από 30 χρόνια, το ΔΝΤ παρείχε σε μερικές χώρες με χαμηλό εισόδημα καθυστέρηση έπειτα από αίτημά τους, αλλά σε κάθε περίπτωση αποδείχθηκε ότι η καθυστέρηση δεν βοήθησε στις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες.

5 Πώς εργάζεται το ΔΝΤ για να επιλύσει τις εκπρόθεσμες οφειλές;

Η πολιτική του ΔΝΤ είναι να εργαστεί από κοινού με τα μέλη τους για την εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών τους. Το ΔΝΤ, υπό αυτό το πλαίσιο, υπήρξε γενικά επιτυχής βοηθώντας την αποκατάσταση της πρόσβασης μίας χώρας στη χρηματοδότηση.

Για παράδειγμα, ανάμεσα στο 1978 και το 1989, 19 χώρες απέτυχαν να πληρώσουν και κατέστησαν εκπρόθεσμες προς το ΔΝΤ. Με εξαίρεση το Σουδάν και τη Σομαλία, όλα αυτά τα μέλη κατάφεραν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να δουλέψουν με το ΔΝΤ και να εκκαθαρίσουν τα ληξιπρόθεσμα υπόλοιπά τους. Η μόνη που δεν τα κατάφερε είναι η Ζιμπάμπουε.

6 Υπάρχουν ποινές για την αποτυχία πληρωμής;

Η πιο άμεση «ποινή» είναι ότι το μέλος δεν μπορεί πλέον να λάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ. Μέσα σε 12 μήνες, το εκτελεστικό συμβούλιο μπορεί να εξετάσει τη δήλωση ακαταλληλότητας απέναντι στην Ελλάδα, αν αυτή συνεχίσει να επιβαρύνεται με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Ταμείο.

Αν η μη καταβολή ξεπεράσει τους 12 μήνες, το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μπορεί να δηλώσει ότι η χώρα είναι «μη συνεργάσιμη» στις προσπάθειες να εκκαθαρίσει τα ληξιπρόθεσμα, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει την αναστολή της τεχνικής βοήθειας, οδηγώντας πιθανότατα σε μία αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου και τελικά -αν η μη συνεργασία είναι ακραία και παρατεταμένη- στην υποχρεωτική αποχώρηση από το Ταμείο.

Υποβάθμιση και από Moody’s

Mετά την S&P (τη Δευτέρα) και την Fitch προχθές, σειρά πήρε η Moody’s, που χθες υποβάθμισε την Eλλάδα κατά 2 βαθμίδες, στο CAA2 (από B3 προηγουμένως), προϊδεάζοντας για περαιτέρω υποβάθμιση. Θεωρεί ότι χωρίς στήριξη από τους πιστωτές η Eλλάδα θα κηρύξει στάση πληρωμών στα δάνεια του ιδιωτικού τομέα, προσθέτοντας ότι η εξαγγελία του δημοψηφίσματος ενέτεινε τον ήδη μεγάλο κίνδυνο της χώρας.

Via



Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Lifestyle

[Lifestyle][twocolumns]

More News

[Tv-News-Περίεργα-Αστεία-Video-fail-Photos-Jokes-Health][twocolumns]

Υγεία Ομορφιά Διατροφή

[Υγεία Ομορφιά Διατροφή][bsummary]