ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΑΟΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Σκηνές αλαλούμ και απόλυτου χάους εξακολουθούν να διαδραματίζονται στο μείζον ζήτημα διαχείρισης του προσφυγικού, καθώς την ώρα που αδειάζουν το γήπεδο του Ταε Κβον Ντο, καταφθάνουν κι άλλα...

λεωφορεία γεμάτα μετανάστες από την Ειδομένη χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη έτοιμη η ολυμπιακή εγκατάσταση του χόκεϊ, στο Ελληνικό.

Μετά από σειρά διαβουλεύσεων και συνεννοήσεων, το ολυμπιακό στάδιο να άδειασε χθες, προκειμένου να προετοιμαστεί για την υποδοχή πανευρωπαϊκών αγώνων. Οι μετανάστες που φιλοξενούνταν σε αυτό δεν έχουν πού να πάνε, αφού το γήπεδο χόκεϊ όπου συμφωνήθηκε να μεταφερθούν, δεν είναι έτοιμο ακόμα. Πιθανολογείται μάλιστα ότι ο χώρος στην περιοχή του Ελληνικού θα είναι δυνατό να τους υποδεχτεί είτε σήμερα Πέμπτη, ή ακόμη και την Παρασκευή.

Επιπλέον δύο λεωφορεία γεμάτα μετανάστες έφθασαν χθες το μεσημέρι στην Αθήνα, από την Ειδομένη, δίχως να έχει ληφθεί κάποια απόφαση προορισμού.

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι έφτασαν στον προαύλιο χώρο του Τάε Κβον Ντο τρεις κλούβες των μεταγωγών και σύμφωνα με μετανάστες, αστυνομικοί μπήκαν μέσα στις εγκαταστάσεις και ζήτησαν από τους μετανάστες που βρίσκονταν ακόμη μέσα να μαζέψουν τα πράγματά τους και να βγουν έξω, με αποτέλεσμα πολλοί να περιμένουν για αρκετές ώρες έξω από τις κλούβες, χωρίς να γνωρίζουν πού θα τους πάνε.

Μπορεί το γήπεδο του χόκεϊ στο Ελληνικό να μην είναι ακόμη έτοιμο για να υποδεχθεί τους μετανάστες που απομακρύνθηκαν χθες από το γήπεδο Τάε Κβον Ντο του Παλαιού Φαλήρου, ωστόσο, ήδη μεταφέρθηκαν οι πρώτοι μετανάστες.

Η διαδικασία της μεταφοράς ξεκίνησε, δίνοντας προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού οι οποίες και μεταφέρονται σε ένα τμήμα του γηπέδου του Χόκεϊ, το οποίο ετοιμάστηκε εσπευσμένα για να τους υποδεχτεί.

Σε συνέχεια της συμφωνίας του αν. υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, με τους Δημάρχους Ελληνικού ? Αργυρούπολης κ. Γιάννη Κωνσταντάτο, Γλυφάδας κ. Γιώργο Παπανικολάου και Αλίμου κ. Ανδρέα Κονδύλη για προσωρινή φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στην Ολυμπιακή Εγκατάσταση του Χόκεϊ στο Ελληνικό, ξεκίνησαν από το πρωί της Τετάρτης οι εργασίες στο χώρο, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια και επάρκεια για τους ανθρώπους που θα φιλοξενήσει. Στο πρόσφατο παρελθόν, έχουν φιλοξενηθεί και πάλι πρόσφυγες και μετανάστες.

Ωστόσο, μέχρι και χθες, στο χώρο βρίσκονταν παντού πεταμένα αντικείμενα, ρούχα και σκουπίδια που άφησαν πίσω τους μετανάστες που είχαν φιλοξενηθεί από το παρελθόν εκεί. Μάλιστα, πηγές αναφέρουν ότι τα σκουπίδια στο γήπεδο χόκεϊ έχουν τέτοιο όγκο που είναι αδύνατο να ανοίξουν ακόμη και οι πόρτες!

Έλλειψη σχεδιασμού

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για έλλειψη ακόμη και τώρα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ασκήθηκε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), το οποίο αποφάσισε ομόφωνα τη συγκρότηση Επιτροπής που θα επεξεργαστεί και θα διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις. Λανθασμένη χαρακτηρίζεται η επιλογή των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και του Ελληνικού για φιλοξενία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, η συγκρότηση επιτροπής κρίθηκε «απολύτως αναγκαία καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί εκ μέρους της κυβέρνησης ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση του ζητήματος». Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκανε λόγο για «πρόχειρες και αποσπασματικές αποφάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες λαμβάνονται την τελευταία στιγμή» και οι οποίες προκαλούν ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες ενώ δεν διασφαλίζονται ούτε καν αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής. Η επιλογή να χρησιμοποιηθεί ο χώρος του Ελληνικού αλλά και οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων, είναι εντελώς λανθασμένη. Για τους συγκεκριμένους χώρους πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της χώρας για προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Κι όχι να μετατραπούν σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών» πρόσθεσε.

Νέα τραγωδία

Την ίδια στιγμή, νέα τραγωδία σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στη θαλάσσια περιοχή της Μήθυμνας, στη Λέσβο. Μια ξύλινη βάρκα στην οποία επέβαινε άγνωστος αριθμός μεταναστών και προσφύγων ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να πνιγούν τουλάχιστον δύο άτομα, μεταξύ των οποίων ένα παιδί.

Ανασύρθηκαν οι σοροί δυο επιβαινόντων, που μαζί με περίπου 60 διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Μολύβου. Ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει άγνωστος, ενώ στην περιοχή του ναυαγίου επιχείρησαν δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και της Frontex συνεπικουρούμενοι από οργανώσεις διασωστών.

Πορεία...

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, αύριο 18 Δεκεμβρίου, διοργανώνεται Πανελλαδική Ημέρα Αλληλεγγύης από μεταναστευτικές, αντιφασιστικές και αριστερές οργανώσεις, με πορεία στις 18.00 από την Ομόνοια προς τη Βουλή και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Νασίμ Λομανί, μέλος του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, τόνισε πως η κινητοποίηση εκφράζει από τη μια τη διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων για μετανάστες και ντόπιους και από την άλλη την αντίθεση «στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στη Μέση Ανατολή και στην πολιτική των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, και στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, που εξέθρεψε τη βαρβαρότητα του Ισλαμικού Κράτους».

Ινστιτούτο Παστέρ

Ο ρόλος της ψυχικής υγείας στο προσφυγικό

Η ανάγκη των ειδικών για πιο εστιασμένη γνώση, καθώς και για την εποικοδομητική διασύνδεση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας οδήγησε στην διοργάνωση της Ημερίδας με τίτλο: «Ο ρόλος των ειδικών ψυχικής υγείας στην προσφυγική κρίση» που θα διεξαχθεί στο Ινστιτούτο Παστέρ την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου. Στόχοι της Ημερίδας είναι η ευαισθητοποίηση και ανταλλαγή απόψεων των επαγγελματιών ψυχικής υγείας διαφόρων ειδικοτήτων που ενδιαφέρονται για το επίκαιρο και ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα των προσφύγων - Θα παρουσιαστούν σημαντικές εργασίες από διακεκριμένους ομιλητές και θα παρουσιαστούν σημαντικές δράσεις που γίνονται στην χώρα μας. Η διάγνωση και αντιμετώπιση παιδιών που προέρχονται από «οικογένειες σε Κίνηση» όπως αποκαλούνται οι οικογένειες μεταναστών και προσφύγων, απαιτούν ειδικές γνώσεις από τον ειδικό ψυχικής υγείας.

Via



Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Lifestyle

[Lifestyle][twocolumns]

More News

[Tv-News-Περίεργα-Αστεία-Video-fail-Photos-Jokes-Health][twocolumns]

Υγεία Ομορφιά Διατροφή

[Υγεία Ομορφιά Διατροφή][bsummary]